Categories
Друго

Идва ли пролетта по-късно ?

Източник на данните: stringmeteo.com

За графиката са взети средномесечните температури за месец март и месец април за миналите два 20 годишни периода 1971-1990, 1991-2010. За март средномесечните температури за се повишили спрямо предходния период с 0.1 C, а за април със цели 0.3 C.

Ако приемем, че пролетта в нашето съзнание идва март-април и е свързана основно с повишаването на температурите и произхождащите от това промени в природата, пролетта по-скоро идва по-рано, отколкото по-късно. Защо тогава много Софиянци твърдят, че зимите напоследък са станали по-меки, но пролетта закъснява?

Аз намирам две възможни обяснения за това. Първо ако наистина напоследък зимите са станали по-меки и с по-малко сняг (изключвам зимата на 2012 :)), за да провъзгласим пролетта за настъпила ще очакваме съществена разлика със зимата. А ако сме имали наистина мека зима, март няма да донесе съществена промяна.

Второ ако имаме спомени от преди 25-30 години очевидно сме на поне толкова. Едва ли някой би оспорил, че нетърпеливостта на хората за настъпването на пролетта расте с възрастта. Затова, ако някой ви каже че пролетта идва по-късно, той по-скоро има пред вид, че е започнало да му се иска да идва по-рано.

Стефан Димов

The best labor-saving device of today is tomorrow.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.