С цветни лещи на бала

През Октомври 2006 FDA (държавния орган на щатите за контрол на лекарствените средства, медицинската техника и медицинските изследвания) публикува предупреждение части от което ще се опитам да преведа:

… този вид контактни лещи, …, не корегират зрението, а се използват единствено за промяна на външния вид на окото. Въпреки това употребата им носи със себе си сериозни рискове, като например трайни очни увреждания и дори слепота.
Ползването на декоративни контактни лещи води до същите рискове както и ползването на контактни лещи за корекция на зрението, като например конюнктивит, увреждане на роговицата, влошаване на зрението и слепота. Освен това ползването на едни лещи от повече от един човек може да доведе до инфекции, наранявания, алергични реакции и слепота.

И още:

…инфекцията може да доведе до нараняване на роговицата и влошаване на зрението. В редки случаи това състояние може да доведе до слепота и загуба на окото.

В друга статия Reuters пишат как някои японки започнали да сменят цвета на очите си, посредством лещи, все едно сменят обувките си. Разбира се ‘резултатите’ не закъсняват:

… за две години и половина очните лекари са отбелязали около 170 случая на очни увреждания…

… в около 30 от всичките 170 случая уврежданията се дължат на проблеми с качеството, като например ‘пускане’ на оцветител от лещите.

И още една брутална статия на The New York Times. В нея доктор разкавва за случай с негов пациент – тийнейджърка от Кливлънд – която носила зелените си лещи си само ЕДИН ПЪТ на някакво парти. Още на следващия ден, когато я видял офталмолога, момичето било много зле. Лежала 4 дни в болница на тежки антибиотици и имала трайни очни увреждания. Наложила се трансплантация на роговиоца.

Нормалния цвят на очите и е кафяв, казва доктор Щайнеман. Тя искала зелени очи за да отиват на дрехите и.

Лично за мен риска изглежда неоправдан.

Даваш 60, 70 и нагоре лева (доколкото разбрах толкова струват по-читавите лещи), за да слагаш нещо в окото си, което потенцилно може да доведе до сериозни проблеми. Освен това, честно казано тези лещи ужасно ли личат и изглеждат неестествено и смешно.

Автор: Стефан Димов

The best labor-saving device of today is tomorrow.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.